V času od  21.12.2023 do 29.12.2023 bo ambulanta zaprta, na pregled se lahko naročite na mail: info@md-jezernik.si. 
Hvala za razumevanje.

 

 

CEPLJENJE PROTI SEZONSKI GRIPI
 

Prihajajo hladni dnevi in z njimi povečano število prehladnih obolenj. Eno izmed prehladnih obolenj je tudi gripa, proti kateri se učinkovito zavarujemo s preventivnim cepljenjemCepljenje proti gripi je najpomembnejši in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred boleznijo in njenimi posledicami. Kljub varnim in učinkovitim cepivom pa se cepi premalo Evropejcev, da bi to zaustavilo širjenje virusa.

Gripa je zelo nalezljiva virusna okužba. Ljudje lahko zaradi nje resno zbolijo, simptome pa pogosto zamenjajo z veliko blažjim prehladom. Za klinično sliko je značilen nenaden začetek z mrazenjem, visoko telesno temperaturo (nad 38°C), glavobolom, bolečinami v sklepih in mišicah ter utrujenostjo.  Zapleti po gripi so nevarni, najpogostejša zapleta sta primarna virusna pljučnica, ki je lahko tudi smrtna ter sekundarna bakterijska pljučnica. Ločimo viruse influence A,B in C. V sezonskih epidemijah  se hitro razširi po svetu, s čimer povzroča veliko gospodarsko škodo v obliki odsotnosti z dela in stroškov zdravljenja.

Cepiti se je potrebno vsako leto, ker se za vsako sezono pripravi novo cepivo, glede na smernice Svetovne zdravstvene organizacije.


V jesenskem času bomo tudi v naši ambulanti pričeli s cepljenjem proti sezonski gripi. 

 

Copyright 2017 © Medicina dela Jezernik                            Kontakt Pravna pojasnilaPolitika zasebnosti | O avtorjih